Mango Sticky Rice

O dezertu

Mango sticky rice, česky mango s lepkavou rýží, je vynikající dezert oblíbený převážně v Thajsku. Pokud máte rádi kokos a mango, určitě si pokrm zamilujete. Tato mňamka bývá v Thajsku běžnou sladkou tečkou na večerních trzích, pochutnáte si na ní i třeba k snídani. Nezapomeňte, že s přípravou dezertu je třeba začít den předem.

Na vydatnou porci pro dva:

  • 1 zralé mango
  • 120 g sticky rice, lepkavá rýže ( seženete v asijských obchodech)
  • 125 ml kokosového mléka (doporučuji značku Aroy-D)
  • med/javorový/agávový nebo jiný sirup (případně palmový či třtinový cukr) dle chuti
  • 2 lžíce směsi černých a bílých sezamových semínek
  • 1 lžíce žlutých mungo fazolek
  • špetka soli

Postup

  1. Rýži vsypte do většího množství studené vody, několikrát prohrábněte, přeceďte a dolejte novou vodu. Opakujte, dokud voda nezprůhlední a a nechte rýži ve vodě ponořenou ideálně přes noc.
  2. Slijte přebytečnou vodu a rýži propláchněte opět čistou vodou.
  3. Máte-li rýžovar, dejte do něj asi litr vody a zapněte. K osvědčené metodě bez rýžovaru potřebujete cedník, který vložíte do hrnce s vodou tak, aby rýže nebyla ponořena a přiklopíte pokličkou. Hotová rýže má být lepivá, vnitřek však nesmí křupat.
  4. Mezitím orestujte mungo fazolky na pánvi do křupava.
  5. Než se rýže uvaří, ohřejte v hrnci na malém plameni kokosové mléko se sirupem, případně cukrem. Míchtejte, aby se sladilo rozpustilo. Dávejte pozor, aby se kokosové mléko nezačalo vařit, tím totiž ztrácí svoji chuť. Do ohřátého kokosového mléka vyklopte hotovou rýži a promíchejte, dokud se tektutina nevstřebá.
  6. Mango nakrájejte na plátky, ozdobte jimi talíř a přidejte rýži. Na závěr posypte orestovanými fazolkami a sezamovými semínky. Dobrou chuť!

Další recepty