Slávky na kokosovém mléce

O pokrmu

Mušle na kokosovém mléce s curry je další z populárních pokrmů v thajské kuchyni. My jsme ho však ocenili především na Zélandu, kde lov čerstvých mušlí na pláži se stal naším běžným koníčkem. U nás jsou k dostání čerstvé mušle jen v Makru, mražené lze koupit i v obchodech s asijskými potravinami, někdy i v Kauflandu. Jejich výhodou je, že už jsou vyloupané a očištěné, a tak samotná příprava jídla je už blesková. Co se týká čerstvých mušlí, ty je třeba nejprve namočit asi na 20 minut do studené vody, mušle tak pustí písek a sůl. Poté odtrhněte z mušlí vlásky, kterými se uchytávají ke kameni. Další kroky jsou už o obou variant totožné.

Na porci pro dva:

  • 0,5 kg mušlí
  • 250 ml kokosového mléka (doporučuji značku Aroy-D)
  • 3 stroužky česneku
  • 1 malá cibule nebo 2 šalotky
  • 1 lžička čerstvého nebo 2 lžičky mletého zázvoru
  • 1 lžička rybí omáčky nebo špetka soli
  • 1 lžíce oleje
  • 1 lžíce červené chilli pasty
  • chilli papričky
  • čerstvý koriandr

Postup

  1. Cibuli nakrájejte na malé kostičky, česnek propasírujte. Čerstvý zázvor nastrouhejte.
  2. Na rozpáleném oleji orestujte cibuli, pak přidejte česnek a restujte asi minutku. Pak přidejte zázvor.
  3. Nyní vlejte kokosové mléko a přidejte lžíci chilli pasty. Pořádně míchejte, dokud se pasta nerozpustí. Pak ochuťte rybí omáčkou.
  4. Vyčkejte, až se tekutina začne vařit, poté vhoďte mušle a vařte na silném prameni. U mražených stačí 1-2 minutky, čerstvé je třeba povařit asi 5-10 minut, respektive dokud se všechny neotevřou.
  5. Hotový pokrm posypte čerstvým koriandrem a chilli papričkou nakrájenou na tenká kolečka.

Další recepty