Pad Thai

O pokrmu

Pad Thai jsou smažené rýžové nudle se zeleninou a masem. Pokud se chystáte do Thajska a chcete se vyhnout pálivým pokrmům (jako Jiřák), bude pro vás Pad Thai nejlepší volbou. A přitom se nemusíte ani obávat, že se vám přejí. Každý kuchař ho dělá tak trochu po svém, a tak Pad Thai chutná všude jinak, ostatně jako veškeré thajské pokrmy. Na své si přijdou i vegetariáni - Pad Thai nabízí Thajci v různých variantách. V meníčku zpravidla naleznete možnost s kuřetem, vepřovým masem, mořskými plody a nebo čistě jen s tofu. A nemůžete udělat chybu - všechny variace chutnají výtečně. Příprava vlastního Pad Thai je snadná, nejvíce času vám zabere krájení, ale jakmile máte nakrájeno, jde to už jako po másle.

Na vydatnou porci pro dva:

  • ploché rýžové nudle - 120 g (ideálně o šířce 3 mm)
  • šalotka
  • vejce 1-2
  • 100 g kuřecích prsou
  • pórek
  • mrkev
  • sójové výhonky
  • tofu - 50 g
  • rybí omáčka
  • palmový cukr
  • tamarind pasta
  • thajská světlá sójová omáčka
  • limetka
  • koriandr
  • sušené chilli
  • arašídy
  • olej
  • vývar masový či zeleninový - pár lžic

Postup

  1. Rýžové nudle namočte do vlažné vody, nechte asi 20-30 minut nasáknout, poté propláchněte a sceďte.
  2. Mezitím orestujte tofu a přesuňte do misky.
  3. Arašídové oříšky opražte nasucho a také dejte stranou.
  4. Kuřecí prsa krájí Thajci podélně, tedy na co nejtenčí plátke. S velkým ostrým nožem je krájení brnkačka.
  5. Pórek a mrkev nakrájejte na tenké nudličky.
  6. Ideálně ve wok pánvi rozehřejte olej a orestujte šalotku - velmi krátce, dokud vydává vůni.
  7. K šalotce přidejte maso, rovněž orestujte, až se zatáhne ze všech stran.
  8. Maso přesuňte na jednu stranu pánve a na opačnou stranu rozbijte vajíčko. Jakmile se vajíčko spojí ve volské oko, roztrhněte a smíchejte s masem.
  9. Přidejte nudle a pohybem vařečky rychle oddělujte, aby se nudle neslepily.
  10. Přilejte tak 5 lžic vývaru, případně vody.
  11. Ochuťte tamarind pastou, sójovou a rybí omáčkou, která dodá jídlu slanou chuť.
  12. V momentě, kdy jsou nudle tak napůl uvařené, přidejte tofu a po chvíli mrkev a pórek. Ty už dlouho nevařte, měly by zůstat křupavé.
  13. Na závěr přidejte dle chuti nadrobno nakrájené chilli papričky a třtinový cukr. Pokud se vám jídlo zdá málo slané, přilejte rybí omáčku.
  14. Hotové jídlo pokapejte na talíři limetkou a posypejte praženými oříšky. Můžete také servírovat s chilli papričkou, plátkem limetky a cukrem posypaným stranou na talíři. Ozdobte koriandrem a nechte si chutnat!

Další recepty