Domácí bezlepkový chléb s oříšky a semínky

O pokrmu

Semínkový chleba bez mouky je tak snadný - půl hodinka přípravy, necelá hoďka pečení a je hotovo. Díky oříškům a semínkům je chléb vláčný, není třeba už ho ničím mazat. Pokud netrpíte intolerancí na lepek, pohankové vločky je možné nahradit klasickými ovesnými vločkami. Nejen vločky, ale i oříšky a semínka můžete volně kombinovat. Semínkový chlebík obsahuje velké množství energie a je velmi sytý. Cenově vás vyjde dráž než Šumava, ale stačí vám dva úzké plátky a jste plní. A hlavně ten výsledek stojí za to.

Na 1 bochník

  • 150 g slunečnicových semínek
  • 100 g lněných semínek
  • 50 g dýňových semínek
  • 180 g pohankových vloček (příp. ovesných)
  • 50 g mandlí
  • 20 g lískových oříšků
  • 30 g vlašských oříšků
  • 3 lžíce chia semínek
  • 4 lžíce psyllia (rozpustná vláknina - lze sehnat v dm nebo v lékarně)
  • 400 ml vody
  • 3 lžíce řepkového oleje
  • 1 lžička soli
  • 2 menší lžíce medu (nebo 1 menší lžíce javorového sirupu)

Postup

  1. Oříšky nejprvne rozdrťte nebo rozmixujte na menší kousky, rozdrtit můžete i semínka.
  2. V míse smíchejte oříšky spolu s ostatními suchými přísadami: vločkami, semínky, psylliem a solí.
  3. Směs zalijte vlažnou vodou, olejem a medem a pořádně promíchejte.
  4. Pokud nespěcháte, nechte směs alespoň hodinu odležet, semínka lépe nasáknou tekutinu a chléb se nerozpadá.
  5. Rozpalte si troubu na 190 °C, dejte těsto do vymazané formy a pečte nejprve asi 20 minut.
  6. Po dvaceti minutách vyklopte chléb na plech vystlaný pečícím papírem, ztlumte troubu na 160 °C a pečte dohněda ještě přibližně 30 minut.
  7. Nechte vychladnout a hlavně - nechte si chutnat.

Další recepty